dimecres, 9 de juny del 2010

Curs d'Estiu del Llop Ferotge a la UdG: Itineraris per la Poesia Iberoamericana (Segle XX)


OBJECTIUS:
1. Realitzar un itinerari, geogràfic i temàtic, per la poesia iberoamericana del segle XX, tot fixant coordenades sobre el desenvolupament i els trets més destacats de la poesia iberoamericana del segle XX, i identificant algunes de les figures i dels processos més destacats.
2. Aconseguir que els alumnes coneguin els trets fonamentals de la poesia mexicana, argentina, xilena, cubana i portuguesa del segle XX, així com també moviments i fenòmens culturals més extensos associats a la poesia. Per exemple, el tango o el corrent anomenat «poesia política» o «compromesa».

DESTINATARIS:
A estudiants, professionals dels àmbits educatius, culturals i artístics, llibreters, editors i aficionats a la literatura en general.

PROGRAMA:
- Dilluns 12 de juliol. Presentació del curs i introducció teòrica. El problema de la identitat: Iberoamèrica o Llatinoamèrica? L’encreuament de la cultura. Sessió a càrrec de Jorge Morales.

- Dimarts 13 de juliol. CUBA. Poesia cubana del segle XX. Entre la Revolució i l’esperança. Poesia cubana de l’exili. Notícies generals. Una lectura de Lezama Lima, Severo Sarduy, Reina María Rodríguez i altres. Sessió a càrrec de Rodolfo Häsler.

- Dimecres 14 de juliol. MÈXIC. Poesia mexicana del segle XX. Notícies generals, des de Díaz Mirón fins a Mario Santiago i els «infrarrealistes». Una lectura d’Enriqueta Ochoa, Efraín Huerta i Ramón Martínez Ocaranza. Sessió a càrrec d’Orlando Guillén.

- Dijous 15 de juliol. PORTUGAL. Tres ciutats, tres generacions: En la poesia portuguesa del segle XX va haver-hi tres generacions associades a les tres principals ciutats del país. Primer, la Lisboa dels anys 20 i 30, immortalitzada per l’obra de Fernando Pessoa, Màrio de Sá Carneiro i Almada Negreiro. Després, els anys 50 i 60, Coimbra i la seva universitat van constituir un dels pocs reductes de llibertat. Finalment, en els 70 i 80, Porto va agafar el relleu, amb poetes de la importància de Sophia de Mello Breyner, Eugènio de Andrade o Pedro Hornem de Melo. Sessió a
càrrec d’Alexandre Nunes de Oliveira.

- Divendres 16 de juliol. ARGENTINA. POESIA I TANGO: Un recorregut per la història de la ciutat de Buenos Aires, i de com el llenguatge dels ravals, arma del lumpen i la malfeineria, va esdevenir el punyal poètic fins als acords del bandoneón d’Astor Piazzola i els versos de Jorge Luis Borges. Sessió a càrrec de Jorge Garralda.

- Dilluns 19 de juliol. XILE: Entre l’èpica i l’antipoesia. L’aventura de la lírica xilena entre l’obra dels «quatre grans» (Pablo Neruda, Pablo de Rokha, Vicente Huidobro i Gabriela Mistral), la irrupció de l’antipoesia de Nicanor Parra, i l’obra dels darrers poetes més destacats, Jorge Teillier, Enrique Lihn i Roberto Bolaño. Sessió a càrrec de Jorge Morales.

- Dimarts 20 de juliol. POESIA FEMENINA IBEROAMERICANA: Repàs general de les principals poetesses iberoamericanes del segle XX. Reflexió sobre les característiques de la seva obra a partir de la lectura de textos escollits, passant per Gabriela Mistral, Alfonsina Storni i Delmira Agustini, fins a Alejandra Pizarnik, Gioconda Belli, Wendy Guerra i Reina María Rodríguez. Sessió a càrrec d’Anna Mera Giralt.

- Dimecres 21 de juliol. POESIA POLÍTICA O COMPROMESA. Itinerari per la poesia del compromís social i polític, indagant les seves arrels, característiques i principals exponents, des de Miguel Hernández i Gabriel Celaya, fins a Juan Gelman, Mario Benedetti i Roque Dalton, amb atenció especial als poetes desapareguts, Francisco Urondo, Rodolfo Walsh i altres. Sessió a càrrec d’Edu Sívori Alt.

- Dijous 22 de juliol.- Dijous 22 de juliol. POESIA I METAFÍSICA. Macedonio, Borges, Cortázar, Paz… contenen, més enllà de l’indigenisme màgic, elaborades i complexes construccions poètiques sobre la qüestió de fons, la metafísica, en perfecte lligam, i fins i tot renovació, del pensament europeu occidental, tant en la seva tradició filosòfica com literària. Revisar-ne la idea i la forma ens sorprendrà. Sessió a càrrec de Josep Maria Uyá.

- Divendres 23 de juliol. CLAUSURA DEL CURS. RECITAL POÈTIC AMB LA PARTICIPACIÓ DEL PROFESSORAT I DELS ALUMNES.

Informació i matrícula:
Fundació UdG: Innovació i Formació
Edifici Mercadal
Pl. Jordi de Sant Jordi, 1 - 17001 Girona
Tel.: 972 21 02 99 - Fax: 972 22 34 54
A/e: info.fundacioif@udg.edu www.fundacioudg.org
Horari: de dilluns a dijous de 9.00 a 19.00 h i divendres de 9.00 a 15.00 h (excepte del 12 al 30 de juliol, de dilluns a divendres de 9.00 a 15.00 h)