dilluns, 24 de febrer de 2014

Recordant el 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil

El Museu d’Història de Girona i el Museu Memorial de l’Exili organitzen una sortida commemorativa del 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil  i l’ inici de l’exili republicà
·       L’activitat cultural tindrà lloc el 22 de març i farà un recorregut des de Girona fins a Elna, passant per la Jonquera
·       La jornada inclourà el guiatge comentat a les exposicions permanents d’ambdós museus i una visita a la Maternitat d’Elna, a càrrec de Jordi Font Agulló, director del MUME i de Salomó Marquès Sureda, professor d’Història de l’Educació de la Universitat de Girona.
 
El 4 de febrer de 1939, la IV Divisió de Navarra i tropes legionàries de l’exèrcit franquista van ocupar Girona. La ciutat oferia un aspecte desolador. Les flames provocades pels bombardejos recents encara eren presents, els carrers estaven colgats de ruïnes i les seqüeles de la retirada republicana cap al nord eren ben visibles. Mentre Girona començava a viure sota el jou imposat per la dictadura, a les comarques frontereres amb França el que quedava de l’Exèrcit Popular de la República encara oferia resistència a l’avanç franquista. Calia protegir l’evacuació de centenars de milers de persones fins a la ratlla de la frontera. Finalment, la caiguda de Figueres el 8 de febrer indicava que l’ocupació total del Principat era inevitable. Efectivament, dos dies després les tropes franquistes arribaven a la Jonquera- el Pertús i altres punts fronterers, i les autoritats franceses decidien cloure  la frontera.
 
A l’entorn de mig milió de persones van creuar els passos fronterers existents entre  la Cerdanya i l’Alt Empordà. La magnitud del contingent evacuat cap a terres nordcatalanes era tan gran, que l’administració francesa no va tenir capacitat per gestionar la situació. Per als refugiats republicans, al patiment de la retirada s’hi va afegir una acollida desastrosa en centres improvisats i camps de concentració sense el més mínim equipament. La gana, el fred i les malalties van assolar durant setmanes els refugiats republicans.
 
Aquest escenari descrit a grans trets fou el que van viure, ara fa 75 anys, molts catalans i ciutadans de la resta de l’Estat espanyol. Amb la voluntat de recordar aquells fets i retre homenatge a totes aquelles persones, el Museu d’Història de Girona (MHG) i el Museu Memorial de l’Exili (MUME) han organitzat una sortida cultural i commemorativa que tindrà lloc el dia 22 de març. La jornada es configura a partir de les visites al dos museus i a la Maternitat d’Elna. A les 10 es començarà amb una visita guiada a les sales estables de la Guerra Civil i el franquisme del MHG. El guiatge anirà a càrrec de Jordi Font Agulló (director del MUME) i Salomó Marquès Sureda (professor d’Història de l’Educació, UdG). Posteriorment, el grup es desplaçarà a la Jonquera per visitar, també amb els mateixos guies, l’exposició permanent del MUME. L’activitat acabarà a la Catalunya del Nord, amb una visita comentada a la Maternitat d’Elna. En aquest indret hi van néixer al voltant de 600 nens i nenes,  les mares dels quals en la seva majoria procedien dels camps de concentració que hi va haver al Rosselló entre 1939 i 1944.
 
En bona mesura, el trajecte que es farà en aquesta jornada emula el recorregut que milers de ciutadans van haver d’emprendre obligats pels tràgics esdeveniments ocorreguts a inicis de 1939. La col·laboració entre els dos museus proposa una lliçó divulgativa d’història i, alhora, vol ser un acte cívic en record de les persones que van haver de suportar i patir les violències de la Guerra Civil i el franquisme i que, en molts casos, van experimentar la terrible fractura causada per l’exili.
 
75è aniversari de la fi de la Guerra Civil
Sortida cultural i commemorativa
Girona- la Jonquera- Elna
22 de març de 2014
Preu de la sortida cultural: 20 euros (inclou visites guiades a MHG- MUME- Maternitat d'Elna + bus + dinar)
Horari: de 10 a 18.30h
Inici: Museu d’Història de Girona (a les 10h)
Tornada:  parada pàrquing de la Copa 18.30 h, aproximadament
Inscripcions i pagament: Museu d'Història de Girona
Carrer de la Força, 27. Tel:  972 222229- www.girona.cat/museuhistoria
Data límit d’inscripció: 17 de març
Places limitades. Imprescindible reserva prèvia