dimarts, 25 de novembre del 2008

5è Forum de les Llengües Ameríndies: Sessió a Girona

L'ùltima sessió del 5è Forum de les Llengües Ameríndies es farà a Girona, el divendres 28 de novembre, a partir de les 17:00 hores, al Centre Cultural de la Mercè. Es projectaran curtmetratges en guaraní, i hi haurà una taula rodona, danza-performance i poesia.

El guaraní, llengua convidada al 5è Fòrum de les Llengües Ameríndies

El pròxim dimarts 25 de novembre, a les 18:00h, al Pavelló del Palau de Pedralbes de Barcelona (Av. Diagonal, 686), tindrà lloc la inauguració del 5è Fòrum de les Llengües Ameríndies, un esdeveniment de trajectòria i prestigi consolidat que des de l'any 2002 organitza la Fundació Casa Amèrica Catalunya. Enguany, el Fòrum està dedicat a les literatures ameríndies i té el guaraní com a llengua convidada.

Del 25 al 27 de novembre al Palau de Pedralbes de Barcelona, i el 28 de novembre al Centre Cultural La Mercè de Girona on tindrà lloc la cloenda de la trobada, experts lingüistes i escriptors indígenes debatran en taules rodones diferents aspectes de la producció i la difusió de les literatures escrites en idiomes com ara el guaraní -llengua cooficial al Paraguai juntament amb el castellà-, el quítxua, el huitxol, el maputxe o el maia.

Entre els convidats, destaquem la presència dels escriptors quítxues Washington Córdova, Nonato Rufino Chuquimamani i Carmen Alosilla (Perú); l'oralitor maputxe Elicura Chihuailaf (Xile); o bé els mexicans Briceida Cuevas (maia) i Gabriel Pacheco (huitxol), que són membres fundadors de l'Associació d'Escriptors en Llengües Indígenes de Mèxic.

La llengua guaraní estarà representada amb la presència d'escriptors i poetes com ara Susy Delgado i Mario Rubén Álvarez, i d'experts en bilingüisme al Paraguai com la sociolingüista Patricia Duarte, el traductor i catedràtic Lino Trinidad Sanabria o bé David Galeano, fundador, director i docent de l'Ateneu de Llengua i Cultura Guaraní.

Per primer cop, el Fòrum ofereix d'altres activitats destinades a complementar i enriquir els continguts debatuts. Així, es contempla un tancament artístic de cada jornada en què es duran a terme actuacions musicals i de dansa a càrrec de diversos artistes llatinoamericans i catalans com ara la performer colombiana Diana Fernández Correa, la guitarrista paraguaiana Luz Maria Bobadilla, o bé els grups de música tradicional Katari i La criatura verda. També s'hi celebraran recitals poètics amb la col·laboració dels escriptors convidats al Fòrum.

La programació del 5è Fòrum de les Llengües Ameríndies inclou la projecció de curtmetratges en guaraní, així com activitats infantils i un saló de lectura al Pavelló del Palau de Pedralbes on es podran consultar diversos títols de literatura indígena d'editorials iberoamericanes.

El 5è Fòrum de les Llengües Ameríndies es fa amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), i amb el suport de Linguapax, UNESCO Catalunya i de Linguamón, Casa de les Llengües.

Consulteu la programació, el perfil dels convidats i d'altres informacions d'interès al banner del 5è Fòrum de les Llengües Ameríndies.

Laia Borges
Premsa i Comunicació
Casa Amèrica Catalunya
Còrsega, 299, ent.
93 238 06 61
www.americat.net