dijous, 14 d’octubre del 2010

«Coses que dèiem avui» de Neil Labute



Direcció de Julio Manrique sobre traducció de Cristina Genebat amb Andrew Tarbet, Norbert Martínez, Oriol Guinart, Xavier Ricart, Mireia Aixalà, Cristina Genebat i Ernest Villegas.
Teatre de Salt, 12 d’octubre, 19 h. Temporada Alta, capítol 3.
A través de tres historietes i en clau segle XXI, tan quan a escenografia com a llenguatge, Labute escriu en clau de comèdia l’eterna tragèdia humana. A través de tres diferents relacions de parella desmontades o en camí de ser desmontades, la mentida, l’orgull o l’egoïsme fan valer el seu pes per a destruir l’existent. Les escenes representades són situacions que si un no ha viscut en primera persona, fàcilment els haurà vist en el seu entorn, fet que augmenta la complicitat i curiosament la comedicitat. Curiosament, perquè el que està magníficament tractat en clau de comèdia, en la vida real sol derivar en drames personals sinó tragèdies.
Ambientat, en una sala de restaurant, que es va adaptant en diferents estils per adequar-se a cada historieta; els actors realitzen una bon treball de comèdia. Tots ratllen a bon nivell, tot i que segurament caldria destacar el darrer monòleg de Cristina Genebat, on es fa més evident la contradicció de la tragèdia i la comèdia.
Deixarem que resumeixi l’esperit de l’obra les paraules del mateix director : “Espero que els espectadors que vingueu a divertir-vos veient com aquests personatges tan ben alimentats passen una mala estona, us hi veieu en alguna mesura, reflectits. I que això, finalment, per què no, us ajudi a ser una mica més feliços.”
L’última oportunitat de veure aquesta obra serà a Vilafranca del Penedès el proper 29 d’octubre.
D.C.L.