divendres, 15 de març del 2013

Taller de Poesia Llatinoamericana Girona

TALLER DE POESIA LLATINOAMERICANA
 
 
 
 
Curs realitzat per Jorge Morales, poeta, editor i professor de Història, format a l'Universitat de Xile.

 
ÍNDEX:

1. PRESENTACIÓ
2. OBJECTIUS GENERALS
3. OBJECTIUS ESPECÍFICS
4. METODOLOGIA
5. INSCRIPCIONS
6. DATES I HORARIS

 

1. PRESENTACIÓ
 
Aquest curs pretén constituir-se en un viatge en el temps i l'espai, per apropar-nos a la realitat poètica i cultural del continent llatinoamericà, identificant alguns dels seus trets fonamentals, i fent escala en algunes de les seves parades més trascendents. Compartirem una visió històrica del seu desenvolupament, i llegirem en veu alta alguns dels textos més emblemàtics.


2. OBJECTIUS GENERALS

 
1. Realitzar un itinerari, tan geogràfic com temàtic, per la poesia llatinoamericana del segle XX., fixant les coordenadas històriques i socials sobre les quals aquesta es desenvolupa.

2. Aconseguir que els alumnes coneguin alguns dels trets més destacats de la poesia llatinoamericana del segle XX, identificant algunes de les figures i els processos més destacats, així com també moviments i fenomens culturals més extensos associats a la poesia. Per exemple, el Tango o el corrent anomenat
Poesia del Compromís.

 
3. OBJECTIUS ESPECÍFICS

SESSIÓ I:

Presentació del curs i introducció teòrica. El problema de la Identitat: Iberoamèrica, Hispanoamèrica o Llatinoamèrica? L'encreuament de la Cultura i la Història: Cultura Versus Cultura Escrita; Món Urbà versus Món Rural.

SESSIÓ II: XILE: Entre l’Èpica y la “antipoesia“. L’aventura de la lírica xilena entre la obra dels “Quatre Grans”: Pablo Neruda, Pablo De Rokha, Vicente Huidobro y Gabriela Mistral. Obres cabdals: De "Los Gemidos" a "Canto General de América".

SESSIÓ III: XILE: Entre l'Èpica i l'Antipoesia. L’irrupció de la Antipoesia de Nicanor Parra, i l’obra dels darrers poetes més destacats, Jorge Teillier, Enrique Lihn i Roberto Bolaño.

SESSIÓ IV: LA VEU DE LES DONES: Gabriela Mistral, Alfonsina Storni, Alejandra Pizarnik i Gioconda Belli.

SESSIÓ V: POESIA “POLÍTICA” O “COMPROMESA“. Itinerari per l'anomenada Poesia del Compromís, indagant les seves arrels, característiques i principals exponents, com Mario Benedetti, Juan Gelman, Leonel Rugama, Javier Heraud i Roque Dalton.
SESSIÓ VI: ARGENTINA. POESIA I TANGO: Un recorregut per la història de la ciutat de Buenos Aires, i de com el llenguatge dels arrabals, arma del lumpen i la malfeineria, va esdevenir en punyal poètic fins rasgar el bandoneón de Astor Piazzola i un que altre vers de Jorge Luis Borges. (Sessió realitzada en conjunt amb Jorge Garralda)


4. METODOLOGIA

Les sessions es dividiran en dos blocs de 45 minuts cadascún. El primer consistirà en una exposició acadèmica sobre els temes assenyalats, i el segon en una lectura de textos poètics escollits.


5. INSCRIPCIONS:

Les inscripcions romandran obertes entre el dilluns 18 de març i fins al 10 de abril, a l'Estació Jove de Girona:


Adreça: C/ Sta Eugènia, 17.

Telèfon: 972 222 565.

El cost total del curs és de 20 €.

 

6. DATES I HORARIS
 

Aquestes sessions tindran lloc els dies dimecres 17 i 24 d'abril; I dimecres 8, 15, 22 i 29 de maig de l'any en curs, entre 20:00 i 21:30 hrs.



 

 

 

Jorge Morales,

Girona, febrer de 2013.



 

 

1 comentari:

Emile Karl ha dit...

Me divertí ilustrando el poema "pequeñas lecciones de erotismo" de Gioconda Belli: https://drawingwithmyfrienddick.blogspot.fr/2018/02/illustration-petites-lecons-derotisme.html