dimecres, 9 d’octubre del 2013

Taller de Poesia llatinoamericana del Llop Ferotge a l'Estació Jove de Girona

Benvolguts amics i amigues,
Ens complau convidar-vos a participar d'un nou taller de Poesia Llatinoamericana del llop ferotge, a l'Estació Jove de Girona. Aquesta ocasió, us oferim 6 noves sessions per sentir més a prop el bó i millor de la poesia i la cultura d'aquest subcontinent amb el qual ens uneixen tant de vincles històrics. El taller será impartit per Jorge Morales, editor del llop ferotge.
 
I. SESSIONS
 
1. Poesia i Tango. Un recorregut per la història de la ciutat de Buenos Aires, i de com el llenguatge dels ravals, arma del lumpen i la malfeineria, va esdevenir punyal poètic fins a esquinçar el bandoneón de Astor Piazzola i algun que altre vers de Jorge Luis Borges.

2. Jorge Luis Borges i la Metafísica: La constatació del pas del temps, els misteris i les paradoxes de la Història, els antics mites, els fervors de Buenos Aires, els ressons de las Mil y Una noches, les petjades de Germania, són algunes de les passions desenvolupades per un dels autors més grans de la literatura universal contemporània, autor d'una obra poètica composta per dotze títols.

3 Poesia Indígena: Poesia Maputxe: Són pocs els pobles originaris que 500 anys després de la conquesta europea han aconseguit preservar la seva existència col·lectiva i les seves arrels. Nascut d'un context d'opressió i marginació per part dels estats xilè i argentí, el poble Maputxe és un d'ells. Amb dues sessions revisarem el treball de les Veus poètiques Maputxes més importants i reconegudes (Elicura Chihuailaf, Leonel Lienlaf, Jaime Huenún, Lorenzo Aillapán Cayuleo) i d'algunes de les noves veus emergents (Graciela Huinao, Roxana Miranda Rupailaf, Rayen Kvyeh, María Isabel Lara Millapán).

4 Poesia Indígena: Poesía Nàhuatl Pre-hispànica a Méxic: La conquesta de Mèxic pels espanyols va comportar una destrucció sense precedents en el continent. Els sacerdots catòlics va cremar milers de còdices que contenien l'escriptura i la memòria dels pobles originaris. No obstant, alguns còdices es van salvar a les muntanyes, i hem pogut conèixer una part de la rica i variada poesia Nàhuatl. Parlarem a més de la figura i part de l'obra del gran Nezahualcoyotl, Rei de Texcoco, conegut com el Rei-Filòsof, amant de la declamació, la poesia,, la cultura i les arts, i que segons els testimonis, al seu palau comptava amb una biblioteca formada per milers de còdices

5. Jorge Teillier i la Poesía de los Lares: La idealització de l'aldea, la entronització del somni, i la concepció de la infància -una infància paradisíaca sempre contrastada amb una altra poblada de clarobscurs- com la última petjada del paradís perdut que alguna vegada va existir a la Terra, són els elements bàsics de la Poesia de Jorge Teillier, Poesía de los Lares, com a ell mateix li agrada anomenar.

6. Vinicius de Moraes i la Poètica de la Bossa Nova: Vinicius de Moraes, poeta, diplomàtic, cantant i compositor, va estar juntament amb Antonio Carlos Jobim i Joao Gilberto, a l'epicentre d'un dels moviments musicals més importants del segle XX: La Bossa Nova. Un moviment que va trascendir vivament les fronteres del Brasil per marcar una època i influenciar el treball posterior d'innumerables artistes en llengües diverses. Aquí analitzarem la poètica d'aquest moviment a través de poemes i  d'algunes de les letres més emblemàtiques. compositor, va estar juntament amb Antonio Carlos Jobim i Joao Gilberto, a l'epicentre d'un dels moviments musicals més importants del segle XX: La Bossa Nova. Un moviment que va trascendir vivament les fronteres del Brasil per marcar una època i influenciar el treball posterior d'innumerables artistes en llengües diverses. Aquí analitzarem la poètica d'aquest moviment a través de poemes i d'algunes de les letres més emblemàtiques.
 
II DATES i HORARIS: Aquestes sessions tindràn lloc els dilluns, de 20:00 a 21:30 h, a partir del dilluns 4 de novembre, i fins al 9 de desembre, ambdòs inclosos.

III INSCRIPCIÓ: Directament en aquest link: El preu és de 20€r tot el curs.
https://www.girona.cat/joventut/inscripcions/param_cerca.php