dimecres, 4 de febrer del 2009

Documental sobre Salvador Allende a Girona

Aquest dijous 5 de febrer arriba a Girona, dins el cicle el documental del mes, 1973 revoluciones por minuto de Fernando Valenzuela, una creació documental a on se’ns mostra la representació de les darreres hores de vida de Salvador Allende, per part d’un actor, en un teatre buit de Nova York. Abans de la projeccció hi haurà una presentació del documental a càrrec de Jorge Morales, poeta xilè i director de la revista el Llop Ferotge.

La sessió començarà a les 20.30, a l’Auditori Narcís de Carreras, l’entrada és gratuïta. Nova York, 2007. Surt el sol a la ciutat. Al cel, el rastre de dos avions formen una creu inclinada. Ramiro Sandoval surt de casa seva. Al metro va llegint La divina comèdia de Dante. Allò que llegeix sembla que presagia el seu futur. Dante diu: “el camí que has escollit et condueix a la mort.” Baixa del metro i uns amics li pregunten: “et mataran avui, de nou?”

El protagonista entra en un espai en penombra que resulta ser un teatre. Al camerino hi ha fotos de Salvador Allende i de Dante. Examina les ulleres trencades del seu personatge i inspecciona una bala de fusell. La sala comença a il·luminar-se. En Ramiro inicia la seva transformació maquillant-se davant d'una fotografia d'Allende.

La sala del teatre està completament deserta. L'actor recrea, a través del seu monòleg, les últimes hores de vida del president Allende, l'11 de setembre de 1973. S'hi alternen imatges d'arxiu dels esdeveniments d'aquell dia. Veiem el setge de tancs i tropes a La Moneda , els presoners… Rostres que miren a la càmera, com un cor de tragèdia grega suplicant. A l'exterior la nit va caient. La batalla augmenta en intensitat.

La veu en off de Dante acompanya el president en la seva ruta de descens cap a l'infern. Allende està sol i sap que és la seva darrera batalla. Té la certesa que el seu final està proper. Recorda el seu pare i la seva infantesa feliç a la platja, les dones que estimà, el fill que no tingué i que, com una visió fugaç, se li apareix al teatre buit. Li demana a la seva filla Beatriz que visqui per ell. Allende divisa els avions que vénen a bombardejar-lo. Demana pietat per la seva ànima i, sense dubtar, s'enfronta al seu destí final.


DIA: Dijous 5 de febrer de 2009
HORA: 20.30 hores
LLOC: Auditori Narcís de Carreras “la Caixa”. Carrer Santa Clara, 9-11, 4a planta

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Vaja! a les 20:30 encara estic treballant, es tornarà a passar el documental a Girona?

Anònim ha dit...

vaja! a les 20:30 encara estic treballant!..es tornarà a passar el documental a Girona?

Anònim ha dit...

Em sembla que sí, però no sabría amb exactitut... però preguntarem, val?

Anònim ha dit...

val gràcies...aneu informant si s'entereu que es passa de nou el documental!

Anònim ha dit...

Llàstima, però ja no tornarán a passar aquest documental. Sempre van cambiant i presentant de nous. (Está molt bé aquest cicle... es diu el documental del mes)

Doncs, quan facin alguna altre cosa que estigui bé , l'anirem informant també, val?
Una abraçada
J

Anònim ha dit...

Sí, que sí la tornaran a fer a Girona: El dijous 12 de febrer al centre cívic de Santa Eugenia. A les 20:00 hrs...

Esperi que et vagi bé aquest horari...